A középfokú felvételi eljárás információi

Oktatási Hivatal (oktatas.hu)


Az írásbeli vizsgára jelentkezés tájékoztatója

Oktatási Hivatal (oktatas.hu)

Az osztályfőnököknek legkésőbb november 26 péntekig kell leadni a kitöltött, aláírt lapokat.


Tájékoztató a középfokú felvételi eljárással kapcsolatos feladatokról

A középfokú felvételi eljárás (a továbbiakban: KIFIR) során az általános iskolák 8. évfolyamának tanulói számára a felvételi lapok kitöltését és a felvételi eljárással kapcsolatos adminisztrációt az általános iskola intézi.

 

A 2021/2022. tanévben sem a Felvételi a középfokú iskolában a 2021/2022. tanévben című tájékoztató kiadványból, sem pedig az OM azonosító és tanulmányi terület jegyzékből nem készült nyomdai változat.

Mindazonáltal a Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) az említett tájékoztató kiadvány (Felvételi a középfokú iskolákban a 2021/2022. tanévben) elérhető a Köznevelés\Középfokú felvételi eljárás menüpontban. A KIFIR tanulmányi terület, felvételi tájékoztató és írásbeli vizsgahelyszín kereső program a felhasználók számára többszempontú keresést biztosít a találati lista mentésének lehetőségével.

 


  1. A papír alapú adatbegyűjtő lap kezelése

A felvételi eljárásban részt vevő, az általános iskola 8. évfolyamán tanuló jelentkező az általános iskolájától kapja kézhez a kitöltendő adatbegyűjtő lapot.

Az adatbegyűjtő lapon a jelentkező a személyes adatokon kívül feltűnteti a felvételi eljárásban megjelölni kívánt középfokú iskolák adatait és azok tanulmányi területeinek kódját az általa meghatározott sorrendben.

A tanuló tetszőleges számú adatbegyűjtő lapot állíthat ki, ám azok kívánt sorrendjét a lap jobb felső sarkában az évszám alatt meg kell adnia.


  1. Az adatbegyűjtő lap elektronikus előállításának lehetősége
  2. a) Az adatbegyűjtő lap elektronikusan is előállítható a KIFIR általános iskolai adatbegyűjtő alkalmazás (szülők számára)segítségével.

Az alkalmazás használatával a szülők elektronikusan, PDF dokumentumként menthető és nyomtatható formában állíthatják elő az adatbegyűjtő lapot.

A programfelület tanulmányi adatok megadására szolgáló része közvetlen kapcsolatban áll a Hivatal honlapján elérhető KIFIR tanulmányi terület, felvételi tájékoztató és vizsgahelyszín kereső programmal, így a szülők mindig az aktuális állapotnak megfelelő adattartalmat érhetik el, amely által kiküszöbölhetők a kézi kitöltéssel járó pontatlanságok.

  1. b) A programfelületről az adatokat az általános iskola át tudja emelni KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszer – általános iskolák számára program felületére,azaz jelentősen csökkenthetők az iskola adminisztratív, adatrögzítési feladatai.Az alkalmazás használatával az adatrögzítés folyamata időben jelentősen lerövidül, az adatbegyűjtő lap kitöltése a szülők számára egyszerűbbé válik, emellett – a programba beépített ellenőrzések révén – elkerülhetők a kézi kitöltés során előforduló leggyakoribb kitöltési hibák is.

A programfelület a következő linken érhető el:

 https://kifir2.kir.hu/JellapKitolto/SzuloiAdatlapKitolto. 

 

A Szülői programhoz kapcsolódik egy rövid videó útmutató is, amely néhány percben bemutatja a program használatát és felhívja a figyelmet a kitöltéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

A videó útmutató az alábbi linkre kattintva érhető el: https://youtu.be/aEYdz5_wUeo.

Célszerű az elektronikus kitöltés előtt a program „súgó” gombjára kattintva letölteni, és áttanulmányozni a felhasználói útmutatót, illetve megnézni meg a videó útmutatót.

A szülők a felhasználói, illetve a videó útmutatóban leírt módon rögzítsék a tanuló(k) személyes, értesítési és továbbtanulási adatait a programban.

 
QR Code Business Card