Talált tárgyak
Visszaszámláló
Keresés
Könyvtár
Naptár
2020. július
h k s c p s v
« jún    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Megyei könyvtárhasználati verseny
„Lángoló világ – a XX. század”

Az idei Csongrád megyei könyvtárhasználati verseny témája a XX. század csodálatos találmányokkal és aljas indulatokkal teli világa volt, melyek többször is lángba borították a világot. 2014. április 9-én a Somogyi- Könyvtár Gyermekkönyvtárában a Pallavicini Sándor Általános Iskola 8. osztályos csapatával részt vettünk a Csongrád megyei könyvtárhasználati vetélkedőn.

Előzetes feladatként elolvastuk Szabó Magda Abigél című regényét, leírtuk a tartalmát és kiemeltük azokat a részeket, amelyekből kiderül, hogy a regény a II. világháború idején játszódik. A hadiipar és a haditechnika fejlődését mutattuk be a szuronyos puskától a szuperszonikus repülőgépekig és az atomrakétáig ábrákkal, fényképekkel, magyarázatokkal.

PICT0366

A csapat

A vetélkedő feladatai változatosak és érdekesek voltak. Kézikönyvekben kerestünk magyarázatot a szavak eredetére és jelentésére, életrajzi adatokat, helyszíneket kerestünk a szaklexikonokban. Korabeli eseményeket, érdekességeket találtunk meg a Magyar Kódexből és a Magyar Nagylexikonból és a XX. század krónikájából. Az internet segítségével elektronikus katalógusokból anyagot gyűjtöttünk a szerzőkről, a könyvek adatairól. Pantomimban meséltük el az Abigél című mű egyes jeleneteit. Katalóguscéduláról adatokat olvastunk le, könyvtári szakjelzetekhez témákat kapcsoltunk, betűrendbe soroltuk a korszak híres embereit. Térképen kerestük meg azokat a földrajzi neveket amelyekhez a század kiemelkedő eseményei is kapcsolódtak.

A versenyre való szorgalmas felkészülés, a szakirodalomban, a kézikönyvekben és az interneten történő információkeresés eredményeképpen iskolánk 8. osztályos csapata (Berta Eszter, Molnár Eszter, Pásztor Katalin) 3. helyezést értek el. Gratulálunk!

Köszönjük az iskolavezetés, a kollégák és a Sándorfalvi Általános Iskolás Gyermekekért Közalapítvány segítségét, hogy támogatták a vetélkedőn való sikeres szereplésünket!

Szántóné Somogyi Katalin
könyvtárostanár

 

 

Hozzászólás küldése

QR Code Business Card