2018. április archívum

 

„Gyermek vagyok, gyermek lettem újra”

Az Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központja és a Csongrád járási történelem munkaközösség honismereti versenyt hirdetett 5-6. évfolyamos tanulóknak. A vetélkedő Csongrád megyei megmérettetésnek indult, de határainkon túlról is érkeztek csapatok, így a X. Határon túli honismereti verseny nevet kapta.

A szervezők célja, hogy a diákok ismerjék meg néprajzunkat, hagyományainkat, s a hagyományőrzés elterjedjen a diákok körében. Minden évben más témakör köré szervezik a feladatokat, az idei témák:

-Régi hagyományőrző játékok

– A szoba, konyha berendezése

– Az ételkészítés eszközei

 

A versenyre nevező 33 csapat 2018. április 6-án a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola falai között mérte össze tudását. A Pallavicini Sándor Általános Iskola tanulói első alkalommal indultak a vetélkedőn, s díjazottak lettek: 6. helyezést értek el!

Az előzetes felkészülés során egy tablót kellett készíteni a meghirdetett témakörök egyikében. Török Zsuzsanna tanárnő gondozásában egy „könyvet” vittünk az ételkészítés eszközeiről, gyönyörű illusztrációkkal, rövid ismertetőkkel. Az alkotást mindenki megcsodálta, s a szervezők nagyon szerették volna megtartani a művet. Köszönjük szépen a tanárnő áldozatos munkáját!

A vetélkedő állomásain különböző feladatokat kellett megoldani a csapatnak, volt, interaktív játék, társasjáték, keresztrejtvény is. Majd dramatikus játékban egy virágvasárnapi szokást, a kiszehajtást adtuk elő. A lányok természetesen, könnyedén játszották el a szerepüket, amellyel a zsűri elnökének, Dr. Marjanucz Lászlónak, a Csongrád Megyei Honismereti Szövetség elnökének a tetszését és dicséretét is elnyerték.

Csapatunk a  Sándorfalvi Kulturális Egyesülettől kölcsön kapott ruhát viselhette, amelyet ezúton is köszönünk!

A csapat tagjai:

Bihaly Nikolett 5.d

György Lola 5.d

Mári Anasztázia 5.d

Nagypál Borbála 5.a

Vizvári Gréta 5.d

Felkészítő nevelő: Bertáné Takács Erika

Hogyan élték meg a csapattagok a versenyt? Mondják el ŐK:

„Egész héten izgatottan vártam a versenyt, s nagyon élveztem. Tetszett a  népi mesterségek kiállítása, ahol mindent ki lehetett próbálni vagy meg lehetett kóstolni. A feladatok is érdekesek voltak. Az eredményhirdetés nagyon felpörgetett hiszen 6. helyezést értünk el. Jövőre is szeretnék menni!” (Vizvári Gréta)

„Rengeteg érdekes kiállítás volt és megismerkedtünk régi játékokkal, hangszerekkel, amiket ki is próbálhattunk. A különböző ételeket meg is kóstolhattuk, mint például a kecskesajtot és a szárított epret. Nem gondoltam volna, hogy a 33 csoportból, a 6. helyezést érjük el, bár a csoportunk nagyon sokat készült. Szerintem mindannyiunk számára jó szórakozás volt és szép emlék lesz. Nagyon jól éreztem magam.  Ha nem értünk volna el helyezést, akkor is szép emlékkel tértem volna haza.” (Bihaly Nikolett)

„Nekem nagyon tetszett a verseny. A feladatok kreatívak és jók voltak. A szervezők segítőkészen és barátságosan viselkedtek, mindenki tudta, mi a következő állomás. A standokon sok új dolgot megtanulhattunk, személy szerint a kedvencem a Török műhely volt. Itt aszalékokat, gyümölcssajtot és egyéb zöldségből, gyümölcsből készült termékeket kóstolhattunk. Remélem jövőre is indulhatok ezen a versenyen!” (Nagypál Borbála)

„Nagyon élveztem a vetélkedőt, mert jó volt a társaság. Barátok között sokkal könnyebb válaszolni a kérdésekre. A különféle bemutató standok érdekesek voltak. A kedvencem egyértelműen a kecskesajt kóstoló volt. Az eredményhirdetésnél nagyon izgultam, de szerencsére a sok felkészülés meghozta a gyümölcsét.” (György Lola)

„Nagyon jól éreztem magam a versenyen. Köszönöm, hogy ott lehettem. Kicsit izgultunk, de nem nagyon. Érdekesek voltak a feladatok, volt könnyű és nehezebb is. Jó volt csapatban dolgozni. Nagyon örültünk, hogy nem csak mi, hanem a zsűri is jól érezte magát a dramatikus játékunk  nézése közben (és ezt maximális pontszámmal díjazta). Nekem külön jó érzés volt, mikor a citerás kiállító asztalnál a Néni megdicsért, amikor eljátszottam a citeráján a Rózsa Sándor balladája című nótát. Örömmel töltött el bennünket, hogy a 33 csapat közül a szoros versenyben, a 6. helyen végeztünk.” (Mári Anasztázia)

 

A digitális témahéten egy online alkalmazás segítségével képverseket készítettek a diákok. A képre kattintva a többit is meglehet nézni.

május-eseménynaptár

„Ha majd újra játszani kezdek,

a kibontott falakból megkezdem

az újjáépítést, a kertben elültetem,

Csontváry magányos cédrusát…”

/Csontos Márta

Ott megint kisgyerek leszek…/

 

A magyar költészet napja alkalmából egy író-olvasó találkozón megismerkedhettünk Csontos Márta költővel.

                A Sándorfalvához is kötődő Csontos Márta Győrben született, Szegeden járt egyetemre, ahol gimnáziumi tanárként helyezkedett el. Természettudományos és pedagógiai cikkeket publikált, mielőtt verseket és aforizmákat kezdett volna írni. Számos díjat is nyert.

                Az író-olvasó találkozó keretében az iskola tanulói kérdéseket tehettek fel a költőnek.

A kérdés, ami a legtöbb diákot foglalkoztatta, hogy honnan jön az ihlet a versek megírásához. A költő elmondta, hogy akár a legkisebb dolgok is, úgy, mint egy mondat a tévéből, egy kép, vagy akár az utcán megpillantott esemény is adhat ihletet egy egész vershez.

  Mesélt egy olyan írótársáról, akinek az a módszere, hogy ébredés után azonnal leír az álmából egy mondatot, és erről ír verset. Azt is elmondta, hogy megrendelésre viszont nagyon nehéz alkotni.

Amikor példaképéről kérdezték, elárulta, hogy példaképe nincs, de inspirátorai egyike József Attila. Érdekes volt egy ma élő költővel beszélgetni, aki olyan volt, mint bármely más „hétköznapi” ember.

 

ELI-ALPS

Tisóczki Norbert 8.a

Mikor megérkeztünk beléptünk a portára rögtön egy hatalmas gömb kijelző fogadott minket, amin megtudhattuk elöljáróban, miről is lesz szó a látogatáson. Itt még található volt egy narancssárga konferencia terem, amit „agynak” szoktak nevezni a dolgozók. Első állomásunk egy makett volt az intézetről és a túra vezetőnk elmondta nekünk, hogy mi történik egyes épületekben. Ezután felmentünk egy üveglépcsőn és a dicsőség falhoz mentünk, ami a híres fizikusok arcképét mutatta be.

Ez után megtudhattuk az építkezés folyamatát. Régen a 16 hektáros terület az orosz laktanya része volt így egy alapos lőszer mentesítés kezdődött a területen. Ezután a talaj löszössége miatt kb. 800 beton cölöpöt kellet leásni az alapba és azt is elárulták nekünk, hogy kb. 40km hosszú lenne az összes cölöp egyben. Végig mentünk egy folyosón, amin oldalt lenézve láthattuk, hogy a rezgésmentesség miatt kettő féle alapja van az épületnek. Lementünk a látogató szobába, ahol 3 db tiszta szobába nézhettünk be és továbbiakba is kamerákon keresztül. A tiszta szoba egy olyan helység, aminek a levegőjét kb. 20-szor cserélik óránként. Ez fontos mert a különböző lézernyalábokat nem térítheti el semmi még egy porszem se. Továbbá, ha az egyik tükörre ráég a por több millió forint a kicserélése.

Tisztaság megőrzésé érdekében oda belépőknek hajhálót, köpenyt és lézerbiztos szemüveget is Az egyik szoba ablaka le volt sötétítve mert éppen kísérlet folyt bent. A további 2 szoba ablakában üres tér fogadott, mert még a központ várja az oda tervezett lézereket, ami vérhatóan 2019-ig érkezik meg. Áram kimaradás esetén van pont egy órányi dízel aggregátora az épületnek, hogy a kellő biztonsággal le tudjanak állni a lézerek. Kamerán keresztül éppen megfigyelhettük, hogy egy kutató csoport mit is csinál a tiszta szobában. Ebben a csoportban is volt külföldi kutató és a központban kutató 150 tudós közül 100-110 magyar. Az idegen vezetőnk elmondta, hogy itt nem csak fizikával foglalkoznak többek között biológia és egyéb más természettudományokkal foglalkoznak. Példaként elmondta nekünk, hogy egy daganatos szövetre, ha rá fotóznak 10-18 másodperc alatt olyan pontossággal megfigyelhető, hogy a sejtekben a molekula mozgás látható. Kifelé menet kérdezhettünk és megtudtuk, hogy most az EU 85%-ban támogatja a központot és a többit a magyar állam, de később a kutatni kívánó befizető tagállamok kutatás idő fejében fogják támogatni.

Géczi Eszter 8.c

Elsőként amikor bementünk az épületbe egy nagy sárga gömb fogadott minket amiről később kiderült, hogy konferencia termek és könyvtár van benne. Az épület négy szárnyból A, B, C, D szárny és három emeletből állt. Az egész olyan volt mintha pl. Németországban járnánk minden nagyon modern és újszerű volt, a falat a C szárnyban majdnem mindenütt üveg borította. A B szárnyban az “elméleti kutatások” zajlottak, az A-ban voltak a lézerek, a D pedig egy javító műhely szerűség volt. Az A szárnyban kettő lézertermet láttunk (ahova még nem érkeztek meg az új eszközök emiatt ott nem folyt kutatás) a harmadik termet nem nézhettük meg mert éppen zajlottak a kutatások és ezért le volt zárva. Ezeken a termeken kívül még volt három másik ahol a másodlagos energiaforrások helyezkedtek el. Amikor a lézerekről beszéltek abból nem sokat értettünk mivel a fizikában nem mindenki olyan járatos még, hogy pl. a teljesítményről mindent megértsen, és mivel én lány vagyok emiatt a típúsokat sem annyira értettem. Ezek a “nagyon tudományos” dolgok miatt néha olyan volt mintha “kínaiul” beszélnének.

Összességében szerintem nagyon érdekes volt. Főleg a modern elrendezés és technika, meg az érdekességek amiket arról mondtak, hogy ezeket a kutatásokat később mire használják fel (pl. olyan betegségek a gyógymódjának a kifejlesztésében mint a rák) és, hogy mennyi külföldi tudós dolgozik a központban.

Nagyon élveztük, reméljük máskor is mehetünk még ilyenekre. 🙂

 

Rajzos eredmények az I. félévben

 

 

 

 

A tanév végi rajzpályázatok révén, nyáron is sok eredmény született az emelt szintű rajzos osztályok munkájának köszönhetően.

1, WESSLING Hungary Kft. „PETI és PETRA köztünk” országos rajzpályázatán: Nagy Gabriella 2. helyezett, Sigmond Dóra, Tompai Atilla, Nagy Krisztián rajza különdíjas lett.

2, A GENERÁLI biztosító „Szimba” közlekedésbiztonsági országos rajzpályázatán: Ungi Gréta és Nagy Gabriella 25.000 forintos különdíjban részesült.

3, A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Tiszta közlekedés” elnevezésű országos rajzpályázatán: Balog Áron Fődíjban, Tompai Atilla, Gégény Petra és Szabó Zsófia különdíjban részesült. Iskolánk, az eredményes szerepléséért ajándékutalványban részesült. Munkáikat naptárakba szerkesztették.

4, Az OTP Nyugdíjpénztár „Te milyen nyugdíjas leszel 60 évesen?”országos rajzpályázatán: egyéni díjazásban részesült Puskás László, Sigmond Dóra, Nagypál Borbála, Dunszt Regina. Iskolánk 100.000 forintos Pátria-utalványban részesült a legtöbb rajzot beküldő iskola kategóriában.

5, „Proxi a teknős” elnevezésű országos rajzpályázaton: Macsek Enikő 3. helyezést ért el.

6, A Belmil iskolatáska „Tervezzünk iskolatáskát!” pályázatán: iskolatáskát nyert rajzával Puskás László, Ungi Gréta, Tompai Atilla.

7, Magic and More, „Az én kedves szuperhősöm” rajzpályázatán: Bacsa Gergő a rajzával díszített pólót nyert.

8, A Bohócszínház alapítvány rajzpályázatán: Sigmond Dóra egyéni 1 helyezést, Ferenczi Zsombor egyéni 2. helyezést, Stanka Adél közösségi 1. helyezést ért el.

 

 

20117-18-as tanév:

9, A Zempléni Gombász Egyesület „Gombamesék” országos rajzpályázatán: Bohák Viktória (1.b) díjazott lett.

10, A Déli Motoros-Blokk Egyesület rajzpályázatán: a 4.a osztály vadasparki kirándulást nyert.

11, „Ausztrália” országos rajzpályázaton: 1 helyezést ért el: Gál Anett 2.b, Denucz Dániel 4.a, 3. helyezett lett: Ungi Gréta 3.b osztály, és Rajnai Bendegúz 2.b. A résztvevők oklevélben részesültek.

12, A „méhek világa” elnevezésű helyi rajzpályázaton: Kovács Rikárdó 5.d, Daru Dániel 5.a, Nagy Krisztián 2.b, Ferenczi Zsombor 4.a, Elekes Zénó 4.a díjazásban részesült.

13, „Mosolygó fogacskák” országos pályázatán: az 1.b osztály mikroszkópot, a tanulók hátizsákos fogápoló szettet nyertek.

14, „Tejtündér” rajzpályázaton nem értünk el eredményt.

15, Ez Park „Parkolóház” országos rajzpályázatán: Birkás Anna 2.b, Kiss Petra 2.b,  Szabó Kata 2.b, Macsek Enikő 3.b különdíjban (rajzaikkal díszített tortát kaptak) részesült.

16, „5000 éves Kína” országos rajzpályázaton nem értünk el eredményt.

17, UNICEF „Gyerekhang” országos rajzpályázatán: Denucz Dániel 4.a és Macsek Enikő 3.b rajza megjelent az Élet és irodalomban, Tóth Tamara 3.b és Belák Anna 4.a dicsérő oklevélben részesült.

18, „Mesetál” országos rajzpályázaton: Tóth Debóra 3.b osztály 2. helyezést ért el.

19, A Manókönyv, „Tervezzünk lombházat” országos rajzpályázatán: Lévai Eszter 2.b és Lődy Tamás 2.b és Ördög Edina 1.b könyvjutalomban részesült.

20, Hagyományok Háza országos karácsonyi pályázatán: Kispéter Kinga 1.b és Ferenczi Zsombor 4.a különdíjban részesült.

21, LART Stúdió országos karácsonyi pályázatán: Elekes Zoé 1.b közönségdíjas lett.

22, MERKBAU országos rendezésű „Álomotthon” pályázatán: a nevező osztályok (1.b, 2.b, 3.b, 4,a, 5.d) Kinder Bueno csokoládé jutalomban részesültek.

23, AEGON-Biztosító „Kalandos utazás álomrolleren” rajzpályázatán: nem értünk el helyezést.

24, A Magyar Vöröskereszt, „Vérvonal, amely megmutatja, hogy összetartozunk” országos pályázatán: 2.b osztály és Rovó Vanessza 8.a  5.000 forintos könyvutalványban részesült. A beküldött színvonalas munkákért iskolánk is 20.000 forintos könyvutalványban részesült.

25, Délmagyarország „Álomutazók+ rajzpályázatán: Kiss Petra díjazásban részesült.

26, STABILO országos rajzpályázatán: Majoros Gréta 10.000 forintos díjazásban, iskolánk 100.000 forint értékben írószercsomagban részesült.

27, MAPEI „Miért vagyok büszke apukámra?” országos pályázatán: munkájával bejutott az első harmincba Balog Áron 4.a.

28, BARÁT-PAPÍR füzetborító tervező pályázatán: Macsek Enikő és Tompai Atilla 3.b 10.000 forint értékű ajándékcsomagban részesült.

29, PRIMA-SZEGED NOVA karácsonyi rajzpályázatán: 49 tanulónk díjazásban részesült. (plüss-kutya).

30, A HUNSKATE Korcsolya Egyesület országos pályázata:

31, A sielők.hu „Hóváró” országos rajzpályázatán: díjazásban részesült Belák Anna 4.a, Bohák Viktória és Németh Lili 1.b.

 

 

 

QR Code Business Card