Talált tárgyak
Visszaszámláló
Keresés
Könyvtár
Naptár
2020. július
h k s c p s v
« jún    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

A(z) ‘Sikerek’ kategoria archívuma

 

„Gyermek vagyok, gyermek lettem újra”

Az Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központja és a Csongrád járási történelem munkaközösség honismereti versenyt hirdetett 5-6. évfolyamos tanulóknak. A vetélkedő Csongrád megyei megmérettetésnek indult, de határainkon túlról is érkeztek csapatok, így a X. Határon túli honismereti verseny nevet kapta.

A szervezők célja, hogy a diákok ismerjék meg néprajzunkat, hagyományainkat, s a hagyományőrzés elterjedjen a diákok körében. Minden évben más témakör köré szervezik a feladatokat, az idei témák:

-Régi hagyományőrző játékok

– A szoba, konyha berendezése

– Az ételkészítés eszközei

 

A versenyre nevező 33 csapat 2018. április 6-án a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola falai között mérte össze tudását. A Pallavicini Sándor Általános Iskola tanulói első alkalommal indultak a vetélkedőn, s díjazottak lettek: 6. helyezést értek el!

Az előzetes felkészülés során egy tablót kellett készíteni a meghirdetett témakörök egyikében. Török Zsuzsanna tanárnő gondozásában egy „könyvet” vittünk az ételkészítés eszközeiről, gyönyörű illusztrációkkal, rövid ismertetőkkel. Az alkotást mindenki megcsodálta, s a szervezők nagyon szerették volna megtartani a művet. Köszönjük szépen a tanárnő áldozatos munkáját!

A vetélkedő állomásain különböző feladatokat kellett megoldani a csapatnak, volt, interaktív játék, társasjáték, keresztrejtvény is. Majd dramatikus játékban egy virágvasárnapi szokást, a kiszehajtást adtuk elő. A lányok természetesen, könnyedén játszották el a szerepüket, amellyel a zsűri elnökének, Dr. Marjanucz Lászlónak, a Csongrád Megyei Honismereti Szövetség elnökének a tetszését és dicséretét is elnyerték.

Csapatunk a  Sándorfalvi Kulturális Egyesülettől kölcsön kapott ruhát viselhette, amelyet ezúton is köszönünk!

A csapat tagjai:

Bihaly Nikolett 5.d

György Lola 5.d

Mári Anasztázia 5.d

Nagypál Borbála 5.a

Vizvári Gréta 5.d

Felkészítő nevelő: Bertáné Takács Erika

Hogyan élték meg a csapattagok a versenyt? Mondják el ŐK:

„Egész héten izgatottan vártam a versenyt, s nagyon élveztem. Tetszett a  népi mesterségek kiállítása, ahol mindent ki lehetett próbálni vagy meg lehetett kóstolni. A feladatok is érdekesek voltak. Az eredményhirdetés nagyon felpörgetett hiszen 6. helyezést értünk el. Jövőre is szeretnék menni!” (Vizvári Gréta)

„Rengeteg érdekes kiállítás volt és megismerkedtünk régi játékokkal, hangszerekkel, amiket ki is próbálhattunk. A különböző ételeket meg is kóstolhattuk, mint például a kecskesajtot és a szárított epret. Nem gondoltam volna, hogy a 33 csoportból, a 6. helyezést érjük el, bár a csoportunk nagyon sokat készült. Szerintem mindannyiunk számára jó szórakozás volt és szép emlék lesz. Nagyon jól éreztem magam.  Ha nem értünk volna el helyezést, akkor is szép emlékkel tértem volna haza.” (Bihaly Nikolett)

„Nekem nagyon tetszett a verseny. A feladatok kreatívak és jók voltak. A szervezők segítőkészen és barátságosan viselkedtek, mindenki tudta, mi a következő állomás. A standokon sok új dolgot megtanulhattunk, személy szerint a kedvencem a Török műhely volt. Itt aszalékokat, gyümölcssajtot és egyéb zöldségből, gyümölcsből készült termékeket kóstolhattunk. Remélem jövőre is indulhatok ezen a versenyen!” (Nagypál Borbála)

„Nagyon élveztem a vetélkedőt, mert jó volt a társaság. Barátok között sokkal könnyebb válaszolni a kérdésekre. A különféle bemutató standok érdekesek voltak. A kedvencem egyértelműen a kecskesajt kóstoló volt. Az eredményhirdetésnél nagyon izgultam, de szerencsére a sok felkészülés meghozta a gyümölcsét.” (György Lola)

„Nagyon jól éreztem magam a versenyen. Köszönöm, hogy ott lehettem. Kicsit izgultunk, de nem nagyon. Érdekesek voltak a feladatok, volt könnyű és nehezebb is. Jó volt csapatban dolgozni. Nagyon örültünk, hogy nem csak mi, hanem a zsűri is jól érezte magát a dramatikus játékunk  nézése közben (és ezt maximális pontszámmal díjazta). Nekem külön jó érzés volt, mikor a citerás kiállító asztalnál a Néni megdicsért, amikor eljátszottam a citeráján a Rózsa Sándor balladája című nótát. Örömmel töltött el bennünket, hogy a 33 csapat közül a szoros versenyben, a 6. helyen végeztünk.” (Mári Anasztázia)

 

A XXVIII. Csongrád Megyei Kortárszenei Találkozón Nívódíjban és kiemelt nívódíjban részesült két tanulónk.
Géczi Eszter és Bihaly Tímea.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.

Február 13-án az Eötvös József Gimnáziumban megrendezett Kistérségi matematikaversenyre iskolánkból 12 tanuló jutott be az első forduló után. Közülük hatan eredményesen szerepeltek ott is.

Az ötödikesek közül 

Agócs Zoltán 1. 
Koszta Dávid  2. helyezést ért el.

A hatodikosok közül  Purgel Soma 3. helyezett lett.

A hetedik osztályosoknál
Gyöngyösi Réka 2.
Táborosi Máté  3. helyezést ért el.

A nyolcadikosok közül Budai Richárd  szintén  3. helyezett lett.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Felkészítő tanárok: Cindel-Magyar Aletta, Gózon Anett, Nagy M. Ágnes

A hagyományokhoz híven az idén is indultak a hetedikes és nyolcadikos tanulók a Bor Pál fizika versenyen. Az első forduló után a következő tanulók jutottak tovább a középdöntőbe:

Gyöngyösi Réka 7.a
Berta Péter 7.a
Kálmán  Mihály 7.b
Bartók Fanni 7.b
Kurai Gerda 7.b
Forgó Ábel 7.c
Varga Éva 8.c

Gratulálunk!  Jó felkészülést kívánunk a Radnóti Miklós Gimnáziumban  márciusban tartandó megmérettetéshez!

Felkészítő tanárok:  Sike Csabáné,  Farkas Róbert, Nagy M. Ágnes

 

 

Ausztrália

 

Iskolai mesemondó verseny

 

 

Területi mesemondó verseny

 

 

079

P1260072

QR Code Business Card