A(z) ‘Egyéb foglakozások’ kategoria archívuma

 

FIZIKA ÓRA A TUDÁSTÁRBAN

Április 27-én egy rendhagyó fizika órán vettek részt 7-es és 8-os diákjaink.

Egy pénteki délutánon ellátogatunk a szegedi tudástárba, az egykori fizika tanszékre. Mikor bementünk az épületbe először egy állatokkal kapcsolatos kiállítást nézhetünk meg. Ezután egy egyetemi tanárnő fénnyel kapcsolatos kísérleteket mutatott be nekünk. Megmutatta, hogy a 3 alapszínből ciánkék, magenta és citromsárga keveredik. Egy prizmán át a fehér fényt is darabjaira szedtünk. Elmondta, hogy mi is az a lézer és egy apró karcrácsos üvegen át, hogy is lehet a fényt meghajlítani. UV fény alatt megvizsgáltuk a magyar pénzeknek a biztonsági jelét, továbbá a magyar útlevélen megláttuk UV fényben a Szózat kottáját is. Ezek után egy hallgató légnyomással kísérletezett nekünk. Forraltunk vizet szobahőmérsékleten, mivel alacsony légnyomáson megváltozik a forráspontja.  Bemutatta, hogy ha alumínium lapot teszünk lelógva az asztal szélére rá pedig egy lapot és az asztalon lévő alumíniumra hirtelen ráütünk, nem mozdul a fém lap, mivel a légnyomás nehezedik rá. Elmondta nekünk érdekesség kép, ha egy autót ejtünk az alumínium lapra, akkor talán megmozdult volna. Lementünk ezután az udvarra és mesélt nekünk Torricelliről és a kísérleteiről, megismertette velünk Pascalt és a törvényeit.

Tisóczki Norbi 8.a osztályos tanuló

 

 

 

„Ha majd újra játszani kezdek,

a kibontott falakból megkezdem

az újjáépítést, a kertben elültetem,

Csontváry magányos cédrusát…”

/Csontos Márta

Ott megint kisgyerek leszek…/

 

A magyar költészet napja alkalmából egy író-olvasó találkozón megismerkedhettünk Csontos Márta költővel.

                A Sándorfalvához is kötődő Csontos Márta Győrben született, Szegeden járt egyetemre, ahol gimnáziumi tanárként helyezkedett el. Természettudományos és pedagógiai cikkeket publikált, mielőtt verseket és aforizmákat kezdett volna írni. Számos díjat is nyert.

                Az író-olvasó találkozó keretében az iskola tanulói kérdéseket tehettek fel a költőnek.

A kérdés, ami a legtöbb diákot foglalkoztatta, hogy honnan jön az ihlet a versek megírásához. A költő elmondta, hogy akár a legkisebb dolgok is, úgy, mint egy mondat a tévéből, egy kép, vagy akár az utcán megpillantott esemény is adhat ihletet egy egész vershez.

  Mesélt egy olyan írótársáról, akinek az a módszere, hogy ébredés után azonnal leír az álmából egy mondatot, és erről ír verset. Azt is elmondta, hogy megrendelésre viszont nagyon nehéz alkotni.

Amikor példaképéről kérdezték, elárulta, hogy példaképe nincs, de inspirátorai egyike József Attila. Érdekes volt egy ma élő költővel beszélgetni, aki olyan volt, mint bármely más „hétköznapi” ember.

Egyéb folalkozások

QR Code Business Card