A(z) ‘Iskolai pályázatok’ kategoria archívuma

Iskolai hírek: Határtalanul 2022

 

 

                Újra kinyílt a világ és elindultunk felfedezni, megismerni, megízlelni, meghallani, meglátni a benne lévő sokféleséget. Ennek jegyében került megvalósításra a Határtalanul program Erdély egy kis szegletének megismerését célul tűzve.

A kaland részesei voltak a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola nyolcadikos és hetedikes tanulóinak kis csapata, segítőik  Balog Orsolya, Horváth Csilla Dalma, Gózon Anett, Kisné Király Mária, Liebszter Ildikó és Ocskóné Kriszt Ágnes. A történet pedig a következő…

„ Egy szép napsütéses május végi reggelen bőröndjeinkben minden fontos és kevésbé fontos holmival indultunk egy kalandra éppen alkalmas keddi napon. Néhány órás utazást követően,  a határállomás formalitásain átjutva Nagyszalontán Arany János egykori szülőházának hű mását tekinthettük meg rövid sétát követően. A következő állomás Nagyvárad volt, itt csatlakozott hozzánk Ács Zsolt, a helyi érdekességeket a következő napokban velünk megosztó idegenvezető. A városközpontot bebarangolva számos gyönyörű, patinás épületet csodálhattunk meg. Szép város, visszatérésre csábító hely. Sebesvár apró váránál gyors látogatást tettünk, majd szállásunk, Kalotaszentkirály felé folytattuk utunkat. A kissé fáradt vándorokat finom falatok várták az első és a további napokon is a közös vacsorán.

A második napon a Havasrekettyei – vízesést látogattuk meg 12 km-es séta keretében tökéletes kiránduló időben. A délután folyamán szálláshelyünk fakazettás református templomát és a Mátyás korában készült eredeti harangot is megtekintettük. A túra fáradalmait vidám hangulatú szekerezés feledtette velünk. Az Ady Endre nevét viselő iskolában megismerkedtünk a kalotaszentkirályi gyerekkel és mindennapjaikkal. Sétát tettünk az iskola falai között, megnéztük tanmedencéjüket. Este ízelítőt kaptunk a  kalotaszegi táncokból, megcsodálhattuk népviseletüket.

A következő nap úticélja Torda volt, ahol először a sóbányát látogattuk meg. A Tordai – hasadék földrajzi és mondai hagyományának megismerése után vidám túra következett.  Ezután Kolozsvárra tettünk látogatást, a Szent Mihály – templom és a mellette található Mátyás – szobor bemutatása után idegenvezetőnk Mátyás király szülőházához is elkalauzolta csapatunkat. A kolozsvári csúcsforgalommal megküzdve a kalotaszentkirályi naplementében közös versmondást követően koszorút helyeztünk el a helyi Ady Endre – szobornál. Az estét jó hangulatú, baráti focimeccs zárta le.

Utolsó napunk reggelén élményekkel gazdagodva keltünk útra. A kiskohi Medve – barlang hűvösében a cseppkövek keletkezésével és változatos formáival ismerkedtünk meg, a barlang közelében lévő vásárban sokféle apróság közül válogathattunk. Koszorúval és főhajtással emlékeztünk a köröstárkányi vérengzés áldozataira.

A hegyeket magunk mögött hagyva, a síkságra visszaérkezve már az igazi nyárba csöppentünk. Az iskolánál a szülők várakozó csoportja fogadott bennünket. A bebarangolt tájak, városok hangulatát, ízét, ismereteket, találkozások élményét kaptuk e néhány nappal, gazdagabbak lettünk általuk. ”

HAT-19-01-0913 Záró projekt nap

Iskolánk felső tagozatos, 7-8. osztályos iskolánk 68 tanulója 2022.05.31 – 06.03. közötti időszakban tartalmas tanulmányi kirándulást valósított meg Kalotaszegen. 
Emlékeikről, tapasztalataikról képekkel illusztrált előadásokkal számoltak be a projektzáró iskolai rendezvényen. 
A tanulói ppt előadások nagy sikert arattak, felkeltették az alsóbb évfolyamok érdeklődését.

 

HAT-19-01 Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

2022. május 31 – június 3-ig 68 tanuló részvételévvel valósult meg a “Kalotaszeg Kincsei – Természetjárás és népi kultúra Kalotaszegen” HAT-19-01-0913  című projekt.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.

 

Fotókiállítás került a fenyőfa alá

Ismerd meg-vigyázz rá- élj természetesen!” fotókiállítás a Pallavicini Ökoiskolában

A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola utolsó tanítási napjait a tanulók és tanáraik fotókiállítása teszi ünnepivé. A 6.b és 7.a osztály diákjai Liebszter Ildikó és Balogh Orsolya rajztanárok  irányításával fotóztak. A természetismereti foglalkozásokat Forgó Erika és Liebszter Ildikó vezette. A túrázások során szakmai támogatást nyújtott Puskás József természetvédelmi őr és Ábrahám Krisztián a Kör-Te civil szervezet képviseletében.

“A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása” című,  NTP-MTTD-19-0183 számú

 „Ismerd meg-vigyázz rá- élj természetesen! Tehetségekkel a fenntartható jövőért.” című pályázat ezzel a rendezvénnyel zárult.

 

 

Az élj természetesen pályázat nagy siker volt. Nagyon szép képeket készítettek a diákok amit az aulában lehet megnézni. A videóban a természet szeretetére és a környezet védelemre hívjuk fel a figyelmet és ilyenkor télen a madár etetés fontosságára is.

 

 

QR Code Business Card