A(z) ‘Zöld oldal’ kategoria archívuma

Föld napja – Fenntarthatósági Témahét

 1. április 22. – 2022. április 25-29.

Iskolánk ebben a tanévben is regisztrált az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági Témahétre. A program célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

Programjaink:

 • szemétszedési akció alsós és felsős osztályok részvételével, az iskola udvarának, az iskola utcafronti részének takarítása, szemétszedés, virágoskertek rendbetétele
 • ZöldOkos Kupa online levelezős versenyeire való nevezés, 3 forduló lebonyolítása: Palánta verseny 7-8. évfolyam, Magonc verseny 5-6. évfolyam
 • használt elemek gyűjtése
 • papírgyűjtés
 • kerékpározás Sándorfalva természetvédelmi területeire
 • gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítése
 • a Fenntarthatósági Témahét alapgondolait (Egészségvédelem, felelős fogyasztás) célul tűző Háztartástan verseny 7-8. évfolyam tanulóinak

ZöldOkos Kupa 2020/2021.

A 2020/2021-es tanévben ismét megrendezésre került a Fenntarthatósági Témahét keretében a Zöldokos Kupa. Újításként az 5-6. osztályosok a Magonc versenyen, a 7-8. osztályosok pedig a Palánta versenyen mérhették össze tudásukat. Mindkét versenyre 3 fős csapatokkal nevezhettek diákjaink.

Az idei év kiemelt témái:

 1. Az erdő, mint ökoszisztéma
 2.  A fenntartható, zöld gazdaság
 3.  A fenntartható közösségek

A Palánta versenyen először egy 3 fordulós online feladatsort kellett megoldani, innen a legjobbak a megyei elődöntőbe jutottak. Az „Erdőnek védői” (Havasi Ákos, Szőcs Máté, Vékes Ádám 7.b osztályos tanulók) csapat a következő szinten, a megyei döntőn II. helyen végzett. Gratulálunk a fiúknak!

A Magonc versenyre iskolánkból 11 csapat nevezett, ők ebben az évben iskolai fordulókon vettek részt, mindegyik forduló 2 részből állt: egy online feladatsor és egy papíralapú tesztsor.

 A Magonc versenyre regisztrált iskolák közül 20 iskola 50 000 Ft alapítványi támogatásban részesült. Nagy örömünkre a mi iskolánk is ezek között volt! Ebből az összegből minden résztvevőt jutalmazhattunk, az első 3 helyezett csapat tagjai könyvjutalomban részesültek, a többi versenyző sem ment haza üres kézzel, mindenki füzetet, füzetboxot vagy mappát kapott.

 

Zöldokos Kupa – Magonc verseny eredménye:

I. hely 375 pont  Vasfejű garaboncok csapata

(Puskás László, Ormándi Tamás, Tompai Atilla 6.B)

 

II. hely 364 pont  Sárgarigók csapata

(Birkás Anna, Lévai Eszter, Vér Olivér 5.B)

 

III. hely 355 pont Zöld Manók  és a Tobozok csapata

(Mészáros Nóra, Szabó Patrícia, Vágó Virág 5.B,

  Móricz Kristóf, Kiss József, Tóth Áron 5.A)

IV. hely 350 pont Pumák csapata

(Berkecz Bianka, Rovó Alíz, Kopasz Levente 5.C)

V. hely 337 pont Forest girl

(Kiss Petra, Répási Luca, Szabó Zsófia Petra 5.B)

VI. hely 326 pont  Fátyol vízesés

(Horváth Mira, Macsek Enikő, Ungi Gréta/Sigmond Dóra 6.B)

VII. hely 284 pont Paripák

(Gál Anett, Tímár Noémi, Zerkula Dzsenifer 5.B)

VIII. hely 270 pont Farkasok

(Gonda Péter, Kovács Bence, Ordas Bence 5.B)

XI. hely 236 pont Zöld bolygó

(Németh Luca, Táborosi József, Zsemberi Milán 6.A)

X. hely 235 pont Fafejek

(Ács-Sánta Ádám, Nagy Gábor, Prajda-Kovács Gergő 6.A)

 

Minden résztvevőnek gratulálunk! Környezettudatos gondolkodásunk ismét gyarapodott! Egy kicsit még „zöldebbek” lettünkJ

 

 

                                                                                 Liebszter Ildikó

                                                                         munkaközösség-vezető

Lezárult egy természettudományos programsorozat

 

„Élmények az Élménycentrumban”

A 2019/2020-as tanévben induló, 4 féléven át tartó programsorozat ért véget ez év márciusában.

„A tudomány a jövő szolgálatában – természettudományos programok a SZTE Interaktív Természetismereti Tudástárában” projekt: a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület – SZTE EFOP-3.3.6-17 pályázatának keretében tanulóink rendhagyó természettudományos órákon vehettek részt a Szegedi Tudományegyetem Tudástárában.

A gyerekek bepillanthattak a fizika, a földrajz, a kémia, a zoológia, az ökológia, a mikrobiológia, a genetika és a botanika rejtelmeibe. A 4 félév alatt 40 foglalkozáson vettünk részt 3-8. évfolyam osztályaival, tanulócsoportjaival. A gyerekek élményszerű, játékos órákon ismerkedhettek meg környezetük élővilágával, kísérletezhettek, vizsgálódhattak mikroszkóppal, kezükbe vehettek különleges ősmaradványokat, csontozatokat, ásványokat, kőzeteket.

Úgy gondolom, hogy ezek a foglalkozások olyan élményeket adtak a gyerekeknek, amelyekre a későbbiekben is szívesen gondolnak vissza. A családi programok, kirándulások alkalmával egy kicsit talán másképpen vizsgálják, figyelik közvetlen környezetüket, a megszerzett tudás birtokában pedig ők maguk is tudnak új ismereteket nyújtani társaiknak, családtagjaiknak. Biztosan lesznek közöttük olyanok is, akik az itt szerzett élmények hatására hobbijuknak, vagy akár hivatásuknak választják a természettudomány varázslatos világát.

Köszönjük a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem- Tudástár/Élménycentrum szervezőinek, tanárainak lelkiismeretes munkáját!

                                                                                    Liebszter Ildikó      

                                                                                    programfelelős

Idén is nagyon sokan készítettétek el ökomanónak a házát.

 

QR Code Business Card