A(z) ‘Zöld oldal’ kategoria archívuma

Erdei iskola Kisinócon

Ebben a tanévben is erdei iskolai programon vettek részt a 6. évfolyam tanulói.

A festői szépségű Börzsöny hegység egyik legrégebbi tradicionális turistaházában, Kisinócon töltöttek a gyerekek és osztályfőnökeik feledhetetlen 4 napot.

A csendes, családias környezetben, erdővel és patakokkal szegélyezett tábor kiváló alkalmat teremtett a programok megvalósításához: tanösvényi túra a Börzsöny növény- és állatvilágának megfigyelése, csermely mustra – vízvizsgálat, solymászat, térképismeret és kincskeresés, éjszakai túra, erdei vetélkedő és persze sok-sok játék.

Kísérő nevelők, az osztályfőnökök:

Sike Csabáné, Vizoviczkiné Patterman Ildikó, Udvardy Endre Ádám

A 4 napos program megvalósításához jelentős támogatást nyújtott Sándorfalva Város Önkormányzata és a Sándorfalvi Általános Iskolás Gyermekekért Közalapítvány.

 

LOOP VIDEO és a fenntarthatóság

Áprilisban a VODAFONE egy érdekes feladattal kereste meg a DIP (Digitális Iskolai Program) iskoláit. Készítsünk Loop videokat!

A fiatalok körében nagyon népszerű alkalmazás, a Loop video-val vicces animációkat készíthetünk, amikkel a fotónál jobban, de a videónál kevésbé hatékony módon lehet megörökíteni a pillanatot.

Ezen alkalmazás segítségével, a Föld világnapja alkalmából készíthettek a gyerekek tíz darab Loop videót, amellyel bemutatják, hogy milyen lépéseket tesznek a Föld megóvásáért.

A jelenetek a 8. a osztály tanulóinak aktív közreműködésével készültek, a készítő-kivitelező Budai Richárd és Lázár Péter volt!

 

Liebszter Ildikó

osztályfőnök

„Állati bölcsességek”az iskolánkban

 

Iskolánk több éve jól működő kapcsolatot ápol a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvánnyal.

Az Alapítvány egy pályázati program keretén belül ebben a tanévben a 4. osztályos tanulók szemléletformálását tűzte ki célul. A tanév során a gyerekek a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség „Állati bölcsességek” című oktatóanyagát dolgozták fel tanítási órákon (matematika, magyar, környezetismeret) tanítóik irányításával. A tanév végéhez közeledve megírták a tanulók a tudászáró nagyteszt feladatait, valamint készítettek egy-egy rajzot a tanév során tanultakhoz kapcsolódóan. Az értékelést követően az Alapítvány képviselői átadták a legjobban teljesítő diákoknak az ajándékaikat. Úgy gondolom, az évfolyam minden tanulója győztese volt ennek a programnak, hiszen a tanév során a gyerekek játékos formában jutottak új ismeretekhez, a már meglevő ismereteiket bővíthették és saját, állatokhoz kapcsolódó élményeiket is átadhattak egymásnak.

Az Alapítvány záró programja egy interaktív kutyás bemutató volt, amelyen minden 4. osztályos tanuló részt vett.

Madarak és fák napja

2018. május 10.

 

Ezen a napon óriásplakát készítésére hívtuk a felsős osztályok tanulóit. A 2 fős csapatoknak előzetes feladatuk is volt. Az interneten, a könyvtárban kellett utána járni, hogy 2018-ban melyik fa és madár érdemelte ki az „Év fája és madara címet.

A gyerekek zsírkrétával, festékkel kezdtek a munkának. Látványos, felismerhető rajzok készültek.

A zsűri döntése:

 • „legélethűbb” plakát készítői:

Mári Anasztázia – Kovács Rikárdó 5.D

 • „legszínesebb” plakát alkotói:

Bitó Alexandra – Lázár Vivien 6.A

 • „legbeszédesebb” plakátot Majoros Gréta és Nagypál Borbála 5.A osztályos tanulók készítették.

                                                                       Liebszter Ildikó

 

Fenntarthatósági témahét / Föld heti programok

Föld napi programok a Füvészkertben  – „kukafestés” rajzpályázati felhívást követően a díjazott tanulók megfesthették a megálmodott terveiket.

Elemgyűjtés: használt elemek behozatala – szorgalmi jegyre váltása: természetismeret, biológia, fizika, földrajz és kémia tantárgyakból.

Természetfotó pályázat: saját fotók beküldése, megjelenés az iskolai honlapon.

Globális környezetvédelmi problémák feldolgozása 1-8. évfolyam, plakátkészítés:

 1. évfolyam: Védett állatok, növények
 2. évfolyam: Szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás
 3. évfolyam: Hazánk nemzeti parkjai / Tájvédelmi körzet / Természetvédelmi terület
 4. évfolyam: Felelős állattartás – Tappancs Alapítvány éves programjának záró feladatsora
 5. évfolyam: Globális felmelegedés, ózonréteg elvékonyodása
 6. évfolyam: Tengerek, édesvizek szennyezése. Vízhiány, csökkenő édesvíz készlet.
 7. évfolyam: Éhségövezet – „elsivatagosodás” – túllegeltetés
 8. évfolyam: Ökológiai katasztrófák

„Légy kreatív!” – Tejes, joghurtos műanyag kupák (iskolatej akció) gyűjtése, egy heti műanyag adagból építkezés. Közös kiállítás az iskolai kézilabdapályán.

Tavaszi papírgyűjtési akció

Tappancs Állatvédő  Alapítvány  záró programja: interaktív kutyás bemutató az iskola tornatermében a 4. évfolyam tanulóinak.

Rendhagyó környezetismereti/természetismereti órák: tanulmányi kirándulás a Fehér-tóhoz

 

Kistérségi Víz világnapi vetélkedő

 

Hagyományainkhoz hűen, ebben a tanévben is megrendeztük Víz világnapi vetélkedőnket.

A vetélkedőn 5-8. osztályos tanulók vehettek részt, 4 fős csapatokat alkotva. Az idei témánk a „Víz, vizeink védelme”. A gyerekek változatos feladatokban mérték össze tudásukat, volt totó, térképes feladat, vízvizsgálat, plakátkészítés a vizek védelméhez kapcsolódóan. Levezetésként „Most mutasd meg, rajzold le vagy mond el!” játékot játszottunk.

A játék végén uzsonnára hívtuk a gyerekeket, a finom falatok mellé csapvizet ihattak, amelyet a vetélkedő során be is vizsgáltak!

A győztes csapat tagjai:

Mári Anasztázia 5. D

Bitó Alexandra 6.A

Berta Péter 7.A

Budai Richárd 8.A

Köszönjük a Sándorfalvi Általános Iskolás Gyermekekért Közalapítvány támogatását!

QR Code Business Card