A(z) ‘Képes krónika’ kategoria archívuma

Iskolai hírek: Határtalanul 2022

 

 

                Újra kinyílt a világ és elindultunk felfedezni, megismerni, megízlelni, meghallani, meglátni a benne lévő sokféleséget. Ennek jegyében került megvalósításra a Határtalanul program Erdély egy kis szegletének megismerését célul tűzve.

A kaland részesei voltak a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola nyolcadikos és hetedikes tanulóinak kis csapata, segítőik  Balog Orsolya, Horváth Csilla Dalma, Gózon Anett, Kisné Király Mária, Liebszter Ildikó és Ocskóné Kriszt Ágnes. A történet pedig a következő…

„ Egy szép napsütéses május végi reggelen bőröndjeinkben minden fontos és kevésbé fontos holmival indultunk egy kalandra éppen alkalmas keddi napon. Néhány órás utazást követően,  a határállomás formalitásain átjutva Nagyszalontán Arany János egykori szülőházának hű mását tekinthettük meg rövid sétát követően. A következő állomás Nagyvárad volt, itt csatlakozott hozzánk Ács Zsolt, a helyi érdekességeket a következő napokban velünk megosztó idegenvezető. A városközpontot bebarangolva számos gyönyörű, patinás épületet csodálhattunk meg. Szép város, visszatérésre csábító hely. Sebesvár apró váránál gyors látogatást tettünk, majd szállásunk, Kalotaszentkirály felé folytattuk utunkat. A kissé fáradt vándorokat finom falatok várták az első és a további napokon is a közös vacsorán.

A második napon a Havasrekettyei – vízesést látogattuk meg 12 km-es séta keretében tökéletes kiránduló időben. A délután folyamán szálláshelyünk fakazettás református templomát és a Mátyás korában készült eredeti harangot is megtekintettük. A túra fáradalmait vidám hangulatú szekerezés feledtette velünk. Az Ady Endre nevét viselő iskolában megismerkedtünk a kalotaszentkirályi gyerekkel és mindennapjaikkal. Sétát tettünk az iskola falai között, megnéztük tanmedencéjüket. Este ízelítőt kaptunk a  kalotaszegi táncokból, megcsodálhattuk népviseletüket.

A következő nap úticélja Torda volt, ahol először a sóbányát látogattuk meg. A Tordai – hasadék földrajzi és mondai hagyományának megismerése után vidám túra következett.  Ezután Kolozsvárra tettünk látogatást, a Szent Mihály – templom és a mellette található Mátyás – szobor bemutatása után idegenvezetőnk Mátyás király szülőházához is elkalauzolta csapatunkat. A kolozsvári csúcsforgalommal megküzdve a kalotaszentkirályi naplementében közös versmondást követően koszorút helyeztünk el a helyi Ady Endre – szobornál. Az estét jó hangulatú, baráti focimeccs zárta le.

Utolsó napunk reggelén élményekkel gazdagodva keltünk útra. A kiskohi Medve – barlang hűvösében a cseppkövek keletkezésével és változatos formáival ismerkedtünk meg, a barlang közelében lévő vásárban sokféle apróság közül válogathattunk. Koszorúval és főhajtással emlékeztünk a köröstárkányi vérengzés áldozataira.

A hegyeket magunk mögött hagyva, a síkságra visszaérkezve már az igazi nyárba csöppentünk. Az iskolánál a szülők várakozó csoportja fogadott bennünket. A bebarangolt tájak, városok hangulatát, ízét, ismereteket, találkozások élményét kaptuk e néhány nappal, gazdagabbak lettünk általuk. ”

Tanévzáró suli koncert

Köszönetet mondunk a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek, hogy 2022. június 15-én vakációs hangulatot varázsoltak iskolánkba.
Köszönjük a suli koncert emlékezetes pillanatait!

Erdei iskola

Iskola az erdőben? Izgalmasan hangzik! Május utolsó hetében a 6/a és a 6/b osztályok ki is próbálhatták. Négy felejthetetlen  napot töltöttünk a Börzsönyben, Törökmezőn, ahol rendhagyó természetismeret órákon vettünk részt. Testközelből figyelhettük meg a Börzsöny állat- és növényvilágát. A kisállatbemutatón nem csak a kuvikot, a baglyot és a héját nézhettük meg közelről, de egy gabonakígyót és egy patkányt is megsimogathattunk. Távoli földrészek állataival is  összebarátkoztunk, a házunktól néhány méterre egy mini állatkert várt minket. Nagy kedvenceink lettek a láma mellet a szurikáták és az ormányos medvék, az emuk, a kenguru és persze a mosómedve. Túráztunk nappal és éjjel is, az éjszakai erdőt zseblámpa és telefon nélkül jártuk be. Vizsgáltuk a források és patakok élővilágát. Rákocskák, férgek sőt, még szalamandrák is a hálónkba akadtak. Természetesen minden vízi állatkát saját élőhelyén engedtünk vissza a csermelybe. Sok mindent tanultunk, miközben a természetet jártuk és jókat játszottunk!

Köszönjük Sándorfalva Város Önkormányzatának a nagylelkű támogatást és a Sándorfalvi Általános Iskolás Gyermekekért Közalapítvány segítségét!

 

 

 

 

 

A JÖVŐ MOST VAN…

Bátorsággal és kreativitással a robotika világában

A XXI. század gyermekei számára a mindennapok természetes velejárói a körülöttük lévő, életüket megkönnyítő robotok. Sokan már egészen kicsi korban magabiztosan kezelnek számos, főként játékprogramot, applikációt. Ez azonban még nem jelent fejlett digitális kompetenciát, amelyre pedig minden mai gyereknek egyre nagyobb szüksége van. A digitális kompetencia egyik fontos tényezője az algoritmikus gondolkodás: egy probléma lépésről lépésre történő megoldása. Amikor a gyerekek egy robotméhecskét (esetünkben robotegeret) vezetnek végig egy adott útvonalon, akkor a problémák megoldásához algoritmusokat állítanak fel.

Fontos, hogy a gyerekek már kisiskolás korban elkezdjenek robotikával, kódolással foglalkozni, hiszen a robotok a gondolkodás fejlesztésére is kiválóan alkalmasak.

Iskolánk idén harmadik alkalommal vett részt az Egri Balassi Bálint Általános Iskola által szervezett, 5 online fordulóból álló Országos Méh-Ész Logikai Versenyen. Összesen 78 alsó tagozatos tanulónk nevezett:

27 fő az 1.a-ból;
25 fő a 2.b-ből;
3 fő a 3.a-ból;
17 fő a 3.b-ből; és
6 fő a 3.c-ből.
A gyerekek többségét iskolánk 3 lelkes pedagógusa készítette fel a megmérettetésekre:
Gémes Erzsébet, Kovácsné Tóth Éva és Rossuné Kovács Edit.
Ugyanakkor szeretnénk szívből megköszönni a szülők otthoni segítségét is.

Célunk a pályák teljesítése volt; engedtük érvényesülni a gyerekek önálló gondolatait, terveit; támogattuk kreativitásuk kibontakoztatását.

A versenyen három korcsoportban országosan összesen közel 3500 gyermek vett részt; közülük
I. helyezést ért el: Gémes Luca Anna és Répási Dóra
Mindketten az 1.a osztály tanulói; felkészítő nevelőjük Gémes Erzsébet.

  1. helyezést ért el: Jakus Zalán Richárd 3.a osztályos tanuló
    Felkészítője édesanyja, Komócsin Anett.

III. helyezést ért el: Baló Anna Tünde, Király Gergő és Nacsa Vivien
Mindhárman az 1.a osztály tanulói; felkészítő nevelőjük Gémes Erzsébet.

 

Valamennyiüknek szívből gratulálunk.

 

QR Code Business Card