A(z) ‘Egyéb’ kategoria archívuma

Nyári vezetői ügyelet időpontjai

Hivatali ügyintézés a vezetői ügyeletei napokon, valamint augusztus 23-tól munkanapokon. (8:00 – 16:00)

2021. június 30. szerda, 9:00 – 13:00

2021. július 14. szerda, 9:00 – 13:00

2021. július 28. szerda, 9:00 – 13:00

2021. augusztus 11. szerda, 9:00 – 13:00

2021. augusztus 25. szerda, 9:00 – 13:00

A háztartástan szakkörösök : Belák Anna,Farkas Gréta,Hegedűs Kinga Csilla, Hegedűs Petra Csenge, Juhász Dóra Bettina,Vida Imola,7.a osztályos tanulók,a Krúdy Ifjú Turisztikai Nagykövetei turisztikai verseny díjkiosztó ünnepségén vettek részt, ahol bronz érmet és oklevelet vettek át.
Köszönjük a munkájukat ,hogy öregbítették iskolánk hírnevét!
Sike Csabáné felkészítő tanár

Lezárult egy természettudományos programsorozat

 

„Élmények az Élménycentrumban”

A 2019/2020-as tanévben induló, 4 féléven át tartó programsorozat ért véget ez év márciusában.

„A tudomány a jövő szolgálatában – természettudományos programok a SZTE Interaktív Természetismereti Tudástárában” projekt: a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület – SZTE EFOP-3.3.6-17 pályázatának keretében tanulóink rendhagyó természettudományos órákon vehettek részt a Szegedi Tudományegyetem Tudástárában.

A gyerekek bepillanthattak a fizika, a földrajz, a kémia, a zoológia, az ökológia, a mikrobiológia, a genetika és a botanika rejtelmeibe. A 4 félév alatt 40 foglalkozáson vettünk részt 3-8. évfolyam osztályaival, tanulócsoportjaival. A gyerekek élményszerű, játékos órákon ismerkedhettek meg környezetük élővilágával, kísérletezhettek, vizsgálódhattak mikroszkóppal, kezükbe vehettek különleges ősmaradványokat, csontozatokat, ásványokat, kőzeteket.

Úgy gondolom, hogy ezek a foglalkozások olyan élményeket adtak a gyerekeknek, amelyekre a későbbiekben is szívesen gondolnak vissza. A családi programok, kirándulások alkalmával egy kicsit talán másképpen vizsgálják, figyelik közvetlen környezetüket, a megszerzett tudás birtokában pedig ők maguk is tudnak új ismereteket nyújtani társaiknak, családtagjaiknak. Biztosan lesznek közöttük olyanok is, akik az itt szerzett élmények hatására hobbijuknak, vagy akár hivatásuknak választják a természettudomány varázslatos világát.

Köszönjük a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem- Tudástár/Élménycentrum szervezőinek, tanárainak lelkiismeretes munkáját!

                                                                                    Liebszter Ildikó      

                                                                                    programfelelős

Őrgróf Pallavicini Sándor (Szeged, 1853. május 6. – Bécs, 1933. április 14.)

 

Sándor őrgróf, főrendházi tag, császári és királyi kamarás, született Szegeden 1853.

május 6-án. 1874-ben nyerte el a császári és királyi kamarási rangot.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz után nagy bőkezűségről tett tanúbizonyságot, a károsultakat saját birtokán telepítette le, ezzel megalapítva Sándorfalvát. Az árvíz sújtotta Algyő lakóinak Pallavicini Sándor őrgróf 597 ingyen háztelket parcellázott 40 000 kat. hold területű birtokának déli részén, „vízmentes” területen. Az elpusztult falu lakosságát birtokának a Tiszától távolabb eső részére telepíti át. Így jött létre 1880-ban az új falu, amely a nevét is az őrgróftól kapta: Sándorfalva. 1882-ben felépült a templom, a községháza az iskola, a csendőrőrs épülete. Az őrgróf az uradalom székhelyét Sándorfalvára helyezte át. A betelepülők elsősorban az uradalomban dolgoztak, béresként, cselédként és iparosként.

Forrás: https://www.tamasiaroniskola.hu/festival/sandororgrof_ricordi3.pdf

Március 22. a Víz Világnapja. intézményünk is kapcsolódott a HAPPY -HÉT országos projekthez.

 

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) által idén tizenegyedik alkalommal meghirdetett HAPPY -hét (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young – a továbbiakban: Program) meghosszabbított jelentkezési határidővel várja a jelentkezőket.

A  Program  időintervalluma: 2021. március 22-26.

  •         A HAPPY-hét hivatalos ppt-prezentációnak bemutatására a digitális oktatás keretében is lehetőség van.
  •         „Vízidő” (az iskolai csengőt kiváltó szignál, ami vízivásra figyelmeztet) helyett indíthatják az online órákat közös vízivással, virtuális koccintással.
  •        „Vízbárt” ki-ki maga alakíthat ki az otthonában és ajánlhatja a különböző ízű frissítőket a családtagjainak.
  •        A HAPPY-hét hivatalos plakátjai, melyek letölthetők a merokanal.hu weboldalról, e-mailben kiküldhetők a gyerekeknek, szülőknek.
  •         Személyre szabott poharat, kulacsot készíthetnek otthon is a gyerekek.
  •         A „vízpróbának” keresztelt sportverseny helyett előírhatnak a gyerekeknek 10 egyensúly és/vagy erősítő gyakorlatot, melyet vizesflakon segítségével végezhetnek.
  •       A „vízizsaruk” feladata az iskolatársak egészségének őrzése helyett ezúttal lehet a családról való gondoskodás: a gyerekek figyelmeztethetik a nagyszülőket, szülőket, testvéreket a rendszeres vízivásra és/vagy a cukrosüdítő-fogyasztás csökkentésére.

Az OGYÉI által szervezett  Program a magyarországi vízfogyasztást népszerűsíti, és a digitális oktatásra történő átállás ellenére is megrendezésre kerül.

Ennek köszönhetően  újabb ötletekkel, valamint programelemekkel egészült ki, amelynek megvalósításhoz várják a pedagógus kollégák eddig is aktív együttműködését, valamint a családok becsatolását.

Hóbaglyocskák

Az 1.b osztály (osztályfőnök: Kovácsné Tóth Éva) februárban a “Hóbaglyocskák a fészekben” című fotóval  pályázott a Csimota Kacaj Egyesület online farsangi jelmezversenyén. A fejdíszeket a gyermekek önállóan készítették saját maguknak, így már a jelmezkészítés is élmény volt számukra.

A zsűrinek és a szavazóknak  köszönhetően az osztály első helyezést ért el “állatos jelmez”  kategóriában, és egy csodás társasjátékot nyert a Bos Taurus felajánlása által.

QR Code Business Card